¿QUÈ ÉS OBREAL GLOBAL IN FOCUS 2021?

 

OBREAL Global In Focus
Traçant el rumb de la cooperació Sud-Sud-Nord i més enllà

 

Coneix-nos

OBREAL Global és una organització amb seu a Barcelona (Espanya) composta per diverses institucions acadèmiques i de recerca amb vocació internacional, així com per investigadors d’Europa, Amèrica Llatina, Orient Mitjà, Àfrica i Àsia.

Què proposem? Promoure el diàleg i les sinergies entre els sectors governamental, acadèmic i social, tenint en compte les especificitats i l’heterogeneïtat de cada regió del món

¿Quins són els nostres objectius? Crear ponts transregionals i veritablement globals per a millorar el desenvolupament en els sectors de l’educació superior i la recerca.

Què fem per a avançar en els nostres objectius? Generem projectes multiregionals de col·laboració intentant sempre agregar valor, de manera intel·ligent, al col·labora en la construcció de capacitats buscant influir en la formulació innovadora de la formulació de polítiques públiques i de polítiques internacionals de cooperació i desenvolupament.

Com treballem? Treballem des del compromís del diàleg, la innovació i la integració transversal de l’educació superior i la recerca de les diferents regions representades en OBREAL Global Ho fem incorporant i amplificant veus i agendes; ho fem buscant col·laborar per a innovar en la formulació de polítiques d’integració regional i global; ho fem buscant generar una major integració Sud – Sud quan treballem des del Nord, i Nord -Sud -Sud quan treballem des del sud. Treballem sempre proposant agendes globals amb perspectiva local a través d’organitzar-nos en capítols regionals i de comptar amb oficines a Barcelona, Muscat, Bangalore, Buenos Aires, Bogotà i Nairobi. Ho fem, sobretot, treballant en, amb i des de la perspectiva internacional dels nostres membres.

 

¿Què és OBREAL Global in Focus 2021? 

OBREAL Global i els seus membres llancen la primera edició de «OBREAL Global in Focus», un programa d’esdeveniments i activitats virtuals orientat a institucions d’educació superior i recerca de tot el món.

L’edició 2021 de OBREAL Global in Focus està dedicada al tema «El rumb de la cooperació Sud-Sud-Nord». Comptarem amb debats, ponents i presentacions de les activitats dels capítols regionals de OBREAL Global a Europa, Amèrica del Sud, Amèrica Central, el Carib, l’Índia i Àfrica. OBREAL Global en Focus 2021 et permetrà també conèixer els resultats i avanços dels nostres projectes i els nostres esforços per a promoure el dialogo Sud-Sud-Nord. OBREAL Global in Focus 2021 és un espai que pretén involucrar als membres de OBREAL Global, als seus socis i a la comunitat global en general en un dialogo sobre les tendències en l’educació superior i la recerca.

OBREAL Global in Focus 2021 culminarà, integrant-se, amb l’edició 2021 de la «SIU AIU Annual Conference on Internationalisation of Higher Education (IHE 2021); organitzada per la Symbiosis International University, de la ciutat de Pune a l’Índia i l’Associació d’Universitats de l’Índia, amb el suport del Capítol Índia de OBREAL Global.

Les edicions de OBREAL Global in Focus exploraran en major profunditat quatre àrees de producció de coneixement amb les quals estem compromesos:

    • La multidimensionalitat dels processos de reforma de les polítiques d’educació superior i recerca.
    • L’educació superior i la recerca en el marc de la integració regional/continental.
    • Flexibilització, internacionalització i modularització dels processos d’aprenentatge en l’educació superior.  
    •  La perspectiva Sud-Sud-Nord com a construcció política per a una col·laboració global equitativa.
  •  

 

APUNTA'T
Volver arriba

AGENDA

SETMANA 01.

10 DE MARÇ- 15h CET / 17h EAT/ 10h BOT/ 19:30h IST

El rumb de la cooperació Sud-Sud-Nord i més enllà: Inaugurant OBREAL Global in Focus 2021

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

Aquest seminari web proporcionarà una introducció a la missió de OBREAL Global, especialment la de promoure i facilitar la cooperació Sud-Sud-Nord en els sectors de l’educació superior i la recerca. Proporcionarà una introducció als esdeveniments i activitats patrocinades per OBREAL Global in Focus 2021, emmarcant les activitats amb un discurs d’obertura i un panell de discussió en el qual participaran membres de OBREAL Global de diferents regions.

APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

11 DE MARÇ – 14h CET / 16h EAT/ 09h BOT/ 18:30h IST

Associació estratègica entre Europa i Àfrica: Què hi ha de nou per a l’educació superior?

Organitzat per la Iniciativa HAQAA2.

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

OBREAL Global coordina actualment el consorci que implementa la iniciativa HAQAA2 de la Comissió Europea, en el marc de l’associació entre la Unió Europea i la Unió Africana. HAQAA són les sigles d’Harmonització, Acreditació i Garantia de Qualitat en l’Educació Superior Africana. Aquest esdeveniment aprofundirà en l’Associació Estratègica Àfrica-UE i proporcionarà informació actualitzada sobre el suport de la UE a la integració de l’educació superior en el continent africà, en línia amb les prioritats fixades per la Unió Africana.

  • Introducció i benvinguda de part de la iniciativa  HAQAA2
    • African Union Commission i OBREAL Global
  • El rol de l’educació superior en l’associació estratègica Àfrica-UE
    • Eleonora Martinello, INTPA.A.2 – Regional and Multi-Country Programmes for Africa, Directorate General International Partnerships, European Commission

  • Panell: Treballant en col·laboració cap als objectius de l’harmonització regional
    • Abdou Cissé, National Authority for Quality Assurance in Higher Education – ANAQ-Sup-, (Senegal)
    • James Jowi,  Principal Education Officer, East African Community Secretariat, (Tanzania) and Executive Director of the African Network for Internationalization of Education (ANIE)

    • Felix KabwenaAfrican Students’ Alumni Forum (ASAF)

    • Jeffy Mukora, National Quality Assurance Agency of Mozambique -CNAQ- (Mozambique)
  • L’ensenyament superior africà en el punt de mira: Harmonització i perspectives de cooperació mundial:
    • Nico Jooste,Southern African Regional University Association -SARUA- (South Africa)
  • Moderador: 
    • Deirdre LennanDG Education and Culture (EAC), European Commission 
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

12 DE MARÇ – 14h CET/ 16h EAT / 09h BOT/  18:30h IST

Modularització i flexibilització de l’aprenentatge: «Skilling» i «Reskilling» en un context global.

Organitzat en el marc de la iniciativa DIESSEL.
 
*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània
 

Molts sectors de la societat i la indústria estan sofrint canvis radicals en els seus processos i en l’ús que fan de tecnologies de suport com la digitalització o l’automatització. Això genera una gran pressió per a garantir l’existència de les competències adequades en els treballadors. Per a gestionar aquest problema, que combina la falta de competències rellevants per als nous desafiaments socials amb una baixa taxa d’ocupabilitat, la indústria i l’acadèmia han d’enfrontar el gran desafiament de la generació de noves capacitats en els treballadors ja ocupats i la generació de capacitats en aquells que ingressen al mercat laboral.

Per a això, és clau que les institucions d’educació superior tinguin una postura molt oberta en relació amb l’estatus i les equivalències entre els continguts oferts de manera tradicional i aquells oferts en el context de noves formes de «Skilling» i «Reskilling».

Les microcredencials i la modulartizació de l’aprenentatge són eines i orientacions que les IES tenen per a enfrontar els desafiaments i les demandes d’una societat que requereix competències que s’adaptin als nous usos i tecnologies, de manera transversal i transdisciplinar. En aquesta sessió, discutirem aquest problema des d’una perspectiva global i explorarem, a través de la presentació de casos concrets, les potencialitats i els límits de la modulartizació, les microcredencials i la flexibilització de l’aprenentatge.

APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

SETMANA 02.

16 DE MARÇ- 14h CET / 16h EAT / 09h BOT/ 18:30h IST

Reptes per a la reforma de l’educació superior a Sud-àfrica. Llançant HERE-SA

Organitzat en el marc del projecte Erasmus+ HERE-SA.

*Aquesta activitat es realitzarà en Anglès..

Quins són els reptes actuals de l’ensenyament i l’aprenentatge en les universitats sud-africanes? Com poden aconseguir-se enfocaments més coherents i eficaços de l’aprenentatge basat en el treball, l’educació empresarial i l’ensenyament davant la Quarta Revolució industrial -4IR- I com pot aconseguir-se un diàleg més fluid entre la pràctica universitària i l’elaboració de polítiques? El projecte HERE-SA, secundat pel programa Erasmus+ CBHE i coordinat per THENSA i OBREAL Global, explora aquestes mateixes qüestions, posant a prova una xarxa d’experts en la reforma de l’educació superior a Sud-àfrica. El llançament públic del projecte proporcionarà una visió de l’entorn actual de l’educació superior a Sud-àfrica, així com les oportunitats que el projecte proporcionarà tant per al desenvolupament de l’ÉS sud-africana com per a la cooperació universitària entre la UE i Sud-àfrica.

 

  • Benvinguda i introducción
    •  Anshu Padayachee, THENSA (Sud-àfrica)
    •  Ramon Torrent, OBREAL Global (Espanya)
  • Panell 1: Cooperació UE-Àfrica per a la reforma de l’educació superior: Construint capacitats i compartint experiències.
    • L’experiència de la Xarxa d’Experts en la Reforma de l’Educació Superior(HERE Network)- Anila Troshani, Executive Agency for Education, Audiovisual and Culture, European Commission
    • L’impacte de HERE a Egipte– Youhansen Eid, NAQAAE/HERE (Egipte)
    • Contribuir al diàleg entre Àfrica i la UE i al desenvolupament de capacitats: La xarxa HERE i les iniciatives continentals – Michael Gaebel, Higher Education Policy Unit, European University Association -EUA-, (Brussel·les)
  • Moderador: Nicolas Patrici, OBREAL Global (Espanya)

 

  • Panell 2: HHERE-SA com a eina per a reconcebre l’educació superior sud-africana en les 4IR i en un món post-pandèmic. Un debat amb els responsables de les universitats sud-africanes associades, els responsables polítics sud-africans i els socis de la UE
  • Heidi Bolton, South African Qualifications Authority -SAQA- (Sud-àfrica)
  • Judy Peter, Cape Penninsula University of Technolofy -CPUT-, (Sud-àfrica)
  • Kirsi Viskari, Tampere University of Applied Science -TAMK-, (Finlàndia)
  • Vathi Papu-Zamxaka, Tshwane University of Technology – TUT- (Sud-àfrica)

  • Moderador: Sershen Naidoo, THENSA (Sud-àfrica)
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

18 DE MARÇ – 16h CET /18h EAT / 11h BOT/ 20:30h IST

L’estructura, organització i gestió institucional de la recerca: intercanvi d’experiències i bones pràctiques.

Co-organitzat pel Capítol de OBREAL Global a Centroamèrica, CSUCA, la Fundación EU-LAC i el projecte Mimir Andino.

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

El Consell Universitari Centreamericà (CSUCA), que presideix el Capítol Centreamericà de OBREAL Global, està organitzant actualment una sèrie de tallers virtuals sobre els principals reptes de desenvolupament per al sector universitari centreamericà de cara al seu IX Congrés Universitari Centreamericà al juny de 2021. Com a part de la seva cooperació amb la Fundació EU-LAC i juntament amb el CBHE Erasmus+ ‘Mimir Andino’ coordinat per l’Associació d’Universitats de Colòmbia (ASCUN), OBREAL Global coorganitza aquest webinar amb CSUCA i els socis esmentats, el primer d’una sèrie, que explorarà la gestió de la recerca universitària en el context centreamericà.

Accedeixi a tota la informació  del IX Congreso Universitario Centroamericano en aquest enllaç

  • Inauguració del seminari virtual
    • Francisco Herrera. CSUCA (Guatemala)
    • Carlos Alvarado Cerezo. CSUCA (Guatemala)
  • Benvinguda de OBREAL Global i de la Fundació EU-LAC
    • Elizabeth Colucci, OBREAL Global (Espanya)
    • Adrián Bonilla, Fundación EU-LAC (Alemanya)
  • Panell
    • Dr. Armando Euceda (Moderador).SIRCIP – CSUCA-, (Hondures)
    • José Miguel Sermeño. Universidad de El Salvador (El Salvador)
    • Elizabeth Bernal. ASCUN (Colòmbia) y  Capítulo Sudamérica de OBREAL Global
    • Alfonso Marzal Reynolds. Universidad de Extemadura (Espanya) OBREAL Global i projecte Mimir Andino
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

SETMANA 03.

 

23 DE MARÇ – 13:30h CET / 15:30h EAT / 08:30h BOT/ 18h IST

Perspectives i reptes del paper de la universitat en el desenvolupament local i regional

Organitzat en el marc del projecte Erasmus+ VitaGlobal

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

Panell amb representants d’universitats i indústries del Mercosur, Cap Occidental (Sud-àfrica) i Porto (Portugal), Aquests representants oferiran una perspectiva sobre les estratègies de desenvolupament regional i local. Els panelistes oferiran exemples d’estratègies de desenvolupament regional/local de les regions representades, i comentaran com l’ensenyament, l’aprenentatge i la recerca s’articulen entorn d’aquestes estratègies en diversos sectors. També exploraran el concepte de «extensió» o de la «tercera missió» universitària a Amèrica Llatina, Europa i Sud-àfrica, i com es relaciona amb les estratègies de desenvolupament local de les universitats.

El projecte Vita Global és un projecte Erasmus+ de desenvolupament de capacitats per a l’educació superior que connecta universitats de diverses parts del món -Amèrica Llatina, Unió Europea, Sud-àfrica i Geòrgia- entorn del tema comú de la internacionalització dels plans d’estudi mitjançant enfocaments modulars. Ho fa a través del prisma del sector vitivinícola i el seu vincle amb el desenvolupament regional local.

 

  • Introducció a Vita Global, en el context de OBREAL Global in Focus 2021
    • Jimena Estrella, UNCUYO -(Argentina)
  • Taula rodona – Perspectives i reptes del paper de la universitat en el desenvolupament local i regional
    • Ariel Castro, Universidad de la República UdelaR- (Uruguai)
    • Danie BrinkFaculty of AgriSciences, Stellenbosch University
      (Sud-àfrica)
    • Luís Carvalho, Facultad de Economía, Universidad de Oporto (Portugal)
    • Ricardo Cabrera, Instituto Nacional de Vitivinicultura -INAVI- (Uruguai)
    • Philipp Bowes, Vinpro (Sud-àfrica)
  • Moderador: Álvaro Maglia, Asociación de Universidades Grupo Montevideo – AUGM- (Uruguai)
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

25 DE MARÇ – 16h CET /18h EAT / 11h BOT/ 20:30h IST

La innovació dels processos d’ensenyament-aprenentatge i l’assegurament de la qualitat

Co-organitzat pel Capítol de OBREAL Global a Centroamèrica, CSUCA i la Fundación EU-LAC

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

El Consell Universitari Centreamericà (CSUCA) organitza una sèrie de tallers virtuals sobre els principals reptes de desenvolupament per al sector universitari centreamericà de cara al seu IX Congrés Universitari Centreamericà al juny de 2021. Entre els temes que s’exploraran estan la innovació en l’ensenyament i l’aprenentatge i el seu vincle amb la garantia de qualitat. Aquest seminari web explorarà els reptes actuals, les estratègies i les pràctiques per a innovar en l’ensenyament en el context actual. Ponents d’altres països d’Amèrica Llatina i Europa aportaran perspectives contraposades i també idees sobre el desenvolupament de capacitats per a les universitats centreamericanes.

Accedeixi a tota la informació  del IX Congreso Universitario Centroamericano en aquest enllaç

 

  • Inauguració del seminari virtual
    • Francisco Herrera. CSUCA (Guatemala)
    • Carlos Alvarado Cerezo. CSUCA (Guatemala)
  • Benvinguda de OBREAL Global i de la Fundació EU-LAC
    • Elizabeth Colucci, OBREAL Global (Espanya)
    • Adrián Bonilla, Fundación EU-LAC (Alemanya)
  • Panell
    • Susan Francis Salazar. Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
    • Lea Cruz. Consejo Centroamericano de Acreditación -CCA-
    • Maria Kelo European Association for Quality Assurance in Higher Education -ENQA- (Bèlgica)
    • Elizabeth Noonan. University College Cork (Irlanda)
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

26 DE MARÇ – 16h CET /18h EAT / 11h BOT/ 20:30h IST

Programes d’estudis conjunts per a la integració regional: perspectives des del Carib

Aquest seminari web està coorganitzat per Universitats Carib que presideix el Capítol de OBREAL Global Carib, Fundacion EU-LAC i OBREAL Global.

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

Universitats Carib té com a objectiu fomentar una sola veu del Carib per al sector universitari de la regió, connectant-lo amb socis globals per a abordar els desafiaments comuns relacionats amb el clima, la salut, la seguretat, el patrimoni cultural i la resiliència. Universitats Carib està dissenyant un projecte per a desenvolupar un programa d’estudis amb perspectiva regional que es nodreix de les fortaleses i perspectives dels membres de l’associació Universitats Carib així com de la identitat del Carib. OBREAL Global, Fundació EU-LAC i Universitats Carib proposen explorar la problemàtica dels estudis conjunts aportant diverses veus provinents de diferents regions, capaces de discutir la relació entre programes i estudis conjunts i cohesió regional.

 

  • Benvinguda– Representants de OBREAL Global i Universities Caribbean
  • Presentació: La consolidació de l’espai de cooperació acadèmica del Carib i el paper dels programes conjunts
    • Patricia Martinez, Universidad Simon Bolivar / CRECES, (Colòmbia)
  • Taula rodona: Programes conjunts, orientacions estratègiques i integració regional
    • Fred Reno, Université des Antilles (Guadeloupe)
    • Jessica Byron, Instituto de Relaciones Internacionales, University of the West Indies
    • Nicolas Maillard, Asociación de Universidades Grupo Montevideo -AUGM- (Uruguay) y UFRGS’ Institute of Latin-American Advanced Studies (Brasil)
    • Maria Guijarro Mata-Garcia, Universidad Complutense de Madrid / UNA Europa Working Group on the European Degree (Espanya)
  • Moderadora:
    • Patricia Martinez, Universidad Simon Bolivar / CRECES, (Colòmbia)
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

SETMANA 04.

29 DE MARÇ – 15h CEST / 16h EAT / 09h BOT/ 18:30h IST

Tendències en la digitalització i internacionalització: perspectives des d’Amèrica del Sud

*Podràs participar en Anglès, Francès o Castellà a través del nostre sistema d’interpretació simultània

Les oportunitats i desafiaments que ofereix la digitalització en l’educació superior són nombroses. Requereixen ser explorades a fons, per a poder avaluar quines necessitats té el sector universitari i com es pot modelar el desenvolupament de capacitats, tant del personal docent com del personal administratiu i tècnic de les universitats. El Capítol OBREAL Global Sud-amèrica ha fet d’aquest tema una prioritat, llançant al desembre de 2020 una sèrie de grups focals a Xile, Colòmbia, l’Argentina, l’Uruguai i el Brasil dedicats a explorar les necessitats universitàries de desenvolupament de capacitats, tant per a optimitzar l’aprenentatge en línia de manera més general com especialment per a aprofitar-lo per a la col·laboració internacional.

  • Benvinguda i introducció general a OBREAL GLOBAL in Focus 2021 i al webinari
    • Ramon Torrent, (OBREAL Global)
  • Moderació i presentació del Capítol Sud-americà:
    • Oscar Domínguez, Director Ejecutivo ASCUN (Colòmbia)
  • Estudi de cas: presentació dels resultats dels Focus Groups conduïts en el Capítol Sud-americà de OBREAL Global.
    • Julio Theiler, LINED i Universidad Nacional del Litoral (Argentina)
  • Panell:
    • José Passarini, Universidad de la República (Uruguai)
    • Maria Leonor Alves Maia, Presidente FAUBAI (Brasil)
    • Cliona Maher y Armida de la Garza, University College Cork (Irlanda)
    • Mónica Marquina, CONICET (Argentina)
APUNTA'T descarrega't el programa d'aquesta sessió!

contacta’ns

En cas que tinguis qualsevol problema amb el registre o alguna consulta sobre aquest esdeveniment, si us plau, no dubtis a contactar amb nosaltres a support@obreal.org